Ontstaan van de broederschap

foto stichters
Foto: stichters René Lannoo en Maurits Vanden Bussche

Na vele jaren voetganger bij de bedevaart van Oostrozebeke, groeide bij René en Maurits het idee om in Wielsbeke een broederschap te stichten.
Ze bleven niet bij de pakken zitten en maakten een afspraak met Pastoor De Brabandere, die contact zocht met het bisdom Brugge. Het bisdom aanvaardde dit voorstel met heel veel enthousiasme. Ze ontvingen een oorkonde, die nu in de kapel te zien is.

Leden van het bestuur

Ze stichtten een bestuur samen met Jan Claerhout, Gaston Gheeraert, Georges Van Respaille, Jan Vandermeulen en Roger Vandemaele.
Later kwamen daar Daniël Lannoo, Gabriël Deven, Dirk Claerhout, Yves Vanden Bussche, Freddy Pauwels, Luc Tanghe, Filip Vandenhende en Jan Vandenbossche bij. Bij het ontstaan was Godfried Vansteenkiste proost. Hij werd in 1992 opgevolgd door André Windels. Hij werd op zijn beurt opgevolgd door EH. Luc Frenay, die nu ook op zijn beurt vervangen wordt door EH. Ivan Boone.
Nieuwe bestuursleden : Rik Bultynck en Filiep Missiaen

Bedevaart

Begin 1965 bouwden zij de kapel, samen met enkele vrijwilligers en met de steun van vele mensen die dit initiatief ter harte namen. Eind 1965 werd de kapel ingewijd. De kapel Onze-Lieve-Vrouw van Halle staat in de Lindestraat te Wielsbeke.
De eerste bedevaart met Wielsbeke vond plaats in 1963. Sedertdien vindt de bedevaart jaarlijks plaats in het eerste weekend van de maand mei.

50 jaar broederschap

Op vrijdag 14 juni 2013 vierde het broederschap zijn 50-jarig bestaan. Dit werd gevierd met een optocht van de kapel naar de Sint‑Laurentiuskerk in Wielsbeke, al waar een plechtige pontificale dankviering plaatsvond voorgegaan door Kardinaal Godfried Danneels, met opluistering door koor Cantalys. Na de viering werd een receptie gehouden voor alle aanwezigen.

^